Kallesten_03
JEVN VEKST

Men først litt om bedriften Kallesten Revisjon og Regnskap AS. Etablert i Solakrossen i 1983 av Kenneth Kallesten. - Som navnet vårt tilsier, tilbyr vi både revisjon- og regnskapstjenester, rundt halvparten av aktiviteten vår på hvert av fagfeltene. Vi mener det er en styrke både for oss og kundene våre. Dukker det opp utfordringer, kan revisorene lett spørre en regnskapsfører eller motsatt – selv om vi selvsagt ikke kan gjøre begge jobber for den samme kunden, påpeker Vestvik. I dag er Kallesten lokalisert ved Aker base i Tananger, i tillegg til at de har et avdelingskontor på Karmøy. De kunder i Rogaland fylke. De beskriver seg selv som en virksomhet med sentral geografisk plassering og som med utstrakt bruk av elektronisk kommunikasjon og dokumentflyt forkorter avstanden mellom dem og deres kunder. Deres tjenester er derfor like tilgjengelige for bedriften "over gata" som gründeren på ferie i utlandet – for å bruke deres egne ord.

- Vi har vokst jevnt og trutt siden starten, og teller i dag 22 ansatte. Med vår plassering i Tananger skulle du kanskje tro at vi hovedsakelig jobber for olje- og gassindustrien. Men selv om vi også har kunder innenfor energi, opererer vi innenfor et bredt spekter av bransjer og helt ned til mindre foretak som håndverkere, enkeltkonsulenter og butikker, forteller Vestvik. Selv begynte han i Kallesten i 1994, og kjøpte seg etter hvert inn på eiersiden og overtok som daglig leder.

OPPMERKSOMHET I TV2
Tilbake til syklingen. De ansatte får altså sykkelgodtgjørelse. 4,10 kroner per kilometer blir vel uansett ikke veldig mye penger?

- Det spørs hvordan du regner. Dersom jeg sykler hver dag fra der jeg bor i Randaberg, rundt 10 kilometer hver vei, vil jeg få nesten 20.000 i året i kilometergodtgjørelse. Det er jo litt, selv om jeg må skatte for det, sier Vestvik.

- Men reelt sett må du også ta med hva jeg sparer i reduserte bilutgifter. For meg blir det et betydelig beløp, som sammen med kilometergodtgjørelsen tilsvarer rundt 65.000 kroner i bruttolønn, sier Vestvik. Det som imidlertid irriterer Kallesten og de ansatte, er at de må skatte for sykkelgodtgjørelsen.

- Det blir regnet som en ren inntekt for de ansatte, og som det da selvsagt må skattes for. Slik er reglene, men det burde ikke vært slik, sier Vestvik. Derfor har de også tatt initiativ til å gjøre noe med det. I 2011 sendte de brev til daværende statsminister, Jens Stoltenberg, der de ba regjeringen endre reglene for beskatning av sykkelgodtgjørelse til en skattefri løsning. Stoltenberg sa nei, men saken fikk til og med oppmerksomhet i TV 2 og statsministeren måtte svare for seg på tv-skjermen. Argumentet med at sykling til og fra jobb sparer samfunnet for rundt 150 kroner hver dag, for hver person som sykler, fikk ikke gehør. - Det er litt synd. Men ordningen er uansett billig for bedriften og et klapp på skulderen til ansatte som sykler, og noe jeg er overbevist om at vi får igjen for i form av bedre helse, økt produktivitet og lavere sykefravær, mener Vestvik.

Han anslår at opp mot 20 prosent av de ansatte sykler til jobb på en vanlig dag. - Noen dager er det flere, andre dager færre. Men vi er godt fornøyd med tiltaket.
Kallesten_04
MER BEVEGELSE

Det er heller ikke til å stikke under en stol at arbeidsdagen i et revisjons- og regnskapsbyrå kan by på mye stillesitting foran dataskjermene. Og i perioder når årsregnskapene ferdigstilles og fristene til myndigheten tikker stadig nærmere, er stressfaktoren betydelig. - Derfor er det ikke bare sykling til jobb vi satser på. Vi har også vår egen årlige trimaksjon, der deltakerne må bedrive minst 30 minutter fysisk aktivitet hver dag over en periode på 21 uker, forteller Vestvik. Klarer de ansatte kravet minst tre dager i uken, er de med i trekning av gavekort på opptil 8000 kroner.

- Samtlige ansatte har vært med på aksjonen, og over halvparten av oss har i flere år syklet Landsbyrittet sammen, forteller Vestvik. Og om ikke de ansatte får nok mosjon til og fra jobb og gjennom trimaksjonen, har de også eget treningsstudio med garderober på jobb.

- En dag med sykefravær for våre ansatte, blir fort 5.000 til 10.000 kroner mindre i fakturerbare timer. Så det er garantert lønnsomt for oss, fastslår Vestvik.
Kallesten2